Masové kuličky se špeclemi
Suroviny
- 40 g Sýr Parmezán
- 150 g Maso mleté - mix
- 250 g špecle
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 50 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rukola
- 1 hrst Ořechy vlašské
- 1 hrst Rukola
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1325 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 80 g
- Sodík 799 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 106.4 mg
- Draslík 350.5 mg
- Vláknina 6375.5 mg
- Vitamín A 6375.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nastrouháme sýr, bylinky drobně posekáme.
-
2
V míse promícháme všechny ingredience na masové kuličky, vytvarujeme asi 20 kusů kuliček, vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vyložili pečicím papírem, zakapeme olejem a v troubě předehřáté na 220 °C pečeme zhruba 6 minut.
-
3
Do vroucí osolené vody vložíme špecle, až vyplavou, scedíme je a necháme okapat.
-
4
Na másle s olejem zpěníme jemně pokrájenou cibuli a česnek, poté přidáme drobně posekané bylinky, sůl a pepř. Poté zalijeme vínem a necháme lehce zredukovat.
-
5
Do omáčky vložíme upečené masové kuličky i s výpekem a krátce povaříme. Přilijeme smetanu a vaříme asi 3 minuty. Na závěr vmícháme okapané špecle, citronovou šťávu a promícháme.
-
6
Podáváme posypané lístky rukoly a drobně posekanými ořechy, které jsme opražili na sucho na pánvi.