Šunka s kroupami a hříbky
Suroviny
- 100 g Ječné kroupy
- 60 g Hříbky čerstvé
- 100 g Farmářská šunka 96% masa
- 500 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 6 ks Rajčata Cherry
- 1 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Kmín drcený
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 11 g
- Sodík 357 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 514.9 mg
- Vláknina 9601.5 mg
- Vitamín A 9601.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté kroupy dáme do kastrólku, zalijeme je studenou vodou v poměru 1:2 a necháme přes noc namočené. Druhý den je v té samé vodě přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme přibližně 50 minut, pak je osolíme, ochutíme majoránkou a utřeným stroužkem česneku a dovaříme doměkka.
-
2
Mezitím si očistíme a na kroužky pokrájíme lahůdkovou cibuli. Očištěné a omyté čerstvé hříbky nakrájíme na plátky. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej, na něm orestujeme hříbky dozlatova, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. Vyjmeme je z pánve a přidáme k uvařeným kroupám. Na zbylém omastku zpěníme cibulku, přidáme na kostičky pokrájenou šunku, promícháme, prohřejeme a vše přimícháme do krup. Nakonec do kroupového salátu zamícháme čerstvá cherry rajčata a petrželku. Salát případně dochutíme solí, rozdělíme do misek a podáváme teplý.