Ukrajinský boršč
Suroviny
- 200 g Hovězí maso přední
- 250 g Vepřové maso libové
- 200 g Bílé zelí
- 300 g Brambory
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 40 g Olej slunečnicový
- 150 g Červená řepa
- 10 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Pepř celý červený
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Bobkový list
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Hrášek
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 16 g
- Sodík 191 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 50.3 mg
- Draslík 489.5 mg
- Vláknina 6030.5 mg
- Vitamín A 6030.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1057.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na stejně velké kousky. Řepu si dáme vařit, nebo použijeme sterilovanou, kterou propláchneme vodou a necháme okapat.
-
2
Na oleji opečeme cibuli nakrájenou najemno, přidáme maso, které orestujeme a zalijeme litrem a půl vody. Vaříme 30 minut v tlakovém hrnci do poloměkka.
-
3
Mezitím nakrájíme kořenovou zeleninu a spolu se zelím (můžeme použít okapané sterilované zelí), pepřem, bobkovým listem, hřebíčkem a solí přidáme do polévky. Povaříme 10 minut.
-
4
Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky, česnek oloupeme a utřeme. Spolu s rajčatovým protlakem přidáme do polévky a vaříme doměkka.
-
5
Poté přidáme červenou řepu, cukr a hrášek. Prohřejeme a podáváme.