Filé z platýze se žampióny
Suroviny
- 260 g Platýz - filety
- 300 g Mrkev kořen
- 10 g Cukr krupice
- 10 g Máslo čerstvé
- 200 g Žampion zahradní
- 30 g Zakysaná smetana
- 15 g Pažitka
- 15 g Petržel - nať
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 9 g
- Sodík 515 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 76.1 mg
- Draslík 583.9 mg
- Vláknina 10339 mg
- Vitamín A 10339 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Porce filé z platýze potřeme solí, pepřem a citronovou šťávou a necháme uležet.
-
2
Omyjeme a očistíme mrkev a žampióny, pokrájíme nadrobno nebo na tenké plátky.
-
3
Máslo rozehřejeme na teflonové pánvi, přidáme mrkev, dvě lžičky cukru a orestujeme za stálého míchání. Granulovaným zeleninovým vývarem a nahrubo mletým pepřem okořeníme. Na zeleninový základ vložíme filé a žampióny a zakryté vaříme při mírné teplotě 4 až 6 minut. Pak filé vyjmeme a dáme nakrátko do tepla. Kyselou smetanou přelijeme zeleninu a zasypeme omytými a najemno nasekanými bylinkami. Před podáváním můžeme ještě dochutit.