Pistáciové mousse dortíky
Suroviny
- 40 g Cukr krupice
- 20 g Pistácie
- 60 g Cukr krupice
- 30 g Kakao - prášek
- 10 g Olej rostlinný
- 100 g Čokoláda na vaření
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Pistáciová pasta
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Pistácie
- 1 balení Pudinkový prášek pistáciový
- 1 polévková lžíce Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 30 g
- Sodík 31 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 138.1 mg
- Draslík 207.9 mg
- Vláknina 7296.7 mg
- Vitamín A 7296.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 311.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mléka, pudingu a cukru uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Aby se nevytvořil škraloup, ale nemuseli míchat hodinu, doporučuji použít potravinářskou fólii. Stačí ustřihnout trochu větší čtverec než je váš hrnec a fólii přitisknout přímo na povrch ještě teplého pudingu. Takto ho pak necháme úplně vychladnout.
-
2
Mezitím si připravíme kakaový korpus. V míse vyšleháme vejce s cukrem do velmi husté pěny (trvá to asi 5 minut). V jiné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto směs po částech vsypeme do vaječné pěny a nakonec přidáme olej.
-
3
Potřebujeme jen velmi tenkou vrstvu, takže použijeme normální velký plech, na který těsto naneseme opravdu jen do pár milimetrů tlusté vrstvy. Pečeme na 180°C asi 10-12min.
-
4
Na dokončení moussu dáme do misky vychladlý puding a pistáciovou pastu a šleháme, než bude puding hladký a nadýchaný. Lžíci želatiny rozmícháme v misce s dvěma lžícemi studené vody a necháme 10minut nabobtnat.
-
5
Mezitím si vyšleháme smetanu na hustou šlehačku. Tu nyní postupně jemně zamícháme do pudingu.
-
6
Želatinu rozpustíme na mírném ohni. Nevařit! Do hrnce přidáme dvě lžíce pistáciové směsi a pořádně zamícháme. Tuto směs pak nalijeme do zbytku pistáciové směsi a pořádně promícháme.
-
7
Formičky naplníme pěnou téměř po okraj, posypeme par pistaciemi a přiklopíme kakaovým kolečkem. Takto hotové je vložíme alespoň na 6 hodin nebo přes noc do mrazáku. Na čokoládový ganache smícháme čokoládu a smetanu a necháme chvíli vychladit.Dortíky vyndáme z mrazáku a vyklopíme. Dortíky dozdobíme podle libosti ganachem a nasekanými pistáciemi.