Broskvový nákyp s ovocným krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže loupaná
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 2.5 ml Mléko plnotučné
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 balení Kompot broskvový
  • 1 balení Puding vanilkový v prášku
  • 1 balení Cukr skořicový
  • 4 polévková lžíce Brusinky sušené
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 609 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 125 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 88 g
  • Cholesterol 211.1 mg
  • Draslík 120.7 mg
  • Vláknina 5364 mg
  • Vitamín A 5364 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 946.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře promytou rýži dáme do hrnce, zalijeme ji mlékem, přimícháme krupicový cukr, špetku soli a rýži uvaříme pomalu pod poklicí doměkka. Vaříme ji přibližně 20 minut.

  • 2

    Mezitím si zapneme troubu na 170°C.

  • 3

    Velký meruňkový kompot slijeme přes síto, šťávu zachytíme do rendlíku, broskve necháme v sítu okapat. Sušené brusinky promyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky.

  • 4

    Rozklepneme čerstvá vejce a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v misce vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zapracujeme do vyšlehaných žloutků a tento krém zamícháme do vychladlé uvařené rýže. Zapékací mísu vytřeme máslem. Dáme do ní 1/3 rýže, posypeme ji skořicovým cukrem, brusinkami, na ně poklademe broskve, 2/3 rýže a postup opakujeme. Poslední vrsvu nákypu bude rýže. Pak nákyp vložíme do rozehřáté trouby a pečeme ho 35-40 minut dozlatova.

  • 5

    Ze šťávy z kompotu si připravíme pudingový krém: 250ml šťávy smícháme s 250ml mléka. Z tohoto množství odebereme 100ml mléka ve kterém rozmícháme 1.5 lžíce cukru a celé balení vanilkového pudingu. Mléko se šťávou přivedeme k varu, do něj zamícháme rozmíchaný pudingový prášek s cukrem a uvaříme sladkokyselý krém.

  • 6

    Upečečený nákyp rozdělíme na talíře, porce přelijeme teplým krémem a podáváme.

Komentáře k receptu