Broskvový nákyp s ovocným krémem
Suroviny
- 300 g Rýže loupaná
- 600 ml Mléko plnotučné
- 2.5 ml Mléko plnotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 balení Kompot broskvový
- 1 balení Puding vanilkový v prášku
- 1 balení Cukr skořicový
- 4 polévková lžíce Brusinky sušené
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 18 g
- Sodík 125 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 211.1 mg
- Draslík 120.7 mg
- Vláknina 5364 mg
- Vitamín A 5364 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 946.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře promytou rýži dáme do hrnce, zalijeme ji mlékem, přimícháme krupicový cukr, špetku soli a rýži uvaříme pomalu pod poklicí doměkka. Vaříme ji přibližně 20 minut.
-
2
Mezitím si zapneme troubu na 170°C.
-
3
Velký meruňkový kompot slijeme přes síto, šťávu zachytíme do rendlíku, broskve necháme v sítu okapat. Sušené brusinky promyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky.
-
4
Rozklepneme čerstvá vejce a pečlivě oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v misce vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zapracujeme do vyšlehaných žloutků a tento krém zamícháme do vychladlé uvařené rýže. Zapékací mísu vytřeme máslem. Dáme do ní 1/3 rýže, posypeme ji skořicovým cukrem, brusinkami, na ně poklademe broskve, 2/3 rýže a postup opakujeme. Poslední vrsvu nákypu bude rýže. Pak nákyp vložíme do rozehřáté trouby a pečeme ho 35-40 minut dozlatova.
-
5
Ze šťávy z kompotu si připravíme pudingový krém: 250ml šťávy smícháme s 250ml mléka. Z tohoto množství odebereme 100ml mléka ve kterém rozmícháme 1.5 lžíce cukru a celé balení vanilkového pudingu. Mléko se šťávou přivedeme k varu, do něj zamícháme rozmíchaný pudingový prášek s cukrem a uvaříme sladkokyselý krém.
-
6
Upečečený nákyp rozdělíme na talíře, porce přelijeme teplým krémem a podáváme.