Bramborové chlupáče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Mouka polohrubá
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 4 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 404 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 824 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 53.7 mg
  • Draslík 922 mg
  • Vláknina 15360 mg
  • Vitamín A 15360 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4l vody se solí. Větší brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy a tekutinu z brambor odlejeme. Přidáme k nim hladkou a polohrubou mouku, sůl, vejce, jedlou sodu a důkladně bramborové těsto vymícháme. Těsto by mělo být tak tuhé, že když ho nabereme lžicí a obrátíme ji, tak by těsto ze lžíce nemělo hned spadnout. Podle jakosti brambor můžeme přidat mouky více.

  • 2

    Když voda vře, vyzkoušíme uvařit jeden knedlík - lžicí nabereme těsto a vložíme ho do vroucí vody, vařečkou knedlík nadzvedneme ode dna a když po chvíli vyplave na povrch a hned se nerozvařil, necháme ho vařit přibližně 7-8 minut podle velikosti. Pak ho vyjmeme, rozkrojíme a zjistíme, jestli je dostatečně uvařený. Pokud by se knedlík rozvařil, musíme do těsta přidat mouku.

  • 3

    Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Na dobrém domácím sádle usmažíme dozlatova cibulku, ktero pak i s omastkem dáme do velké mísy.

  • 4

    Když je těsto v pořádku, namočenou lžicí ve vodě nabereme těsto a vkládáme knedlíky jeden po druhém do vody. Promícháme je několikrát vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme 7-8 minut. Uvařené knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou a vložíme je do mísy s omastkem a cibulí. Promícháme a hned podáváme.

Komentáře k receptu