Indický čočkový dhal
Suroviny
- 500 g Čočka červená
- 10 g Zázvor celý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Garam masala
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 7 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 999.4 mg
- Vláknina 31903.6 mg
- Vitamín A 31903.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi na oleji zprudka orestujeme všechno koření (kromě soli a čerstvého zázvoru.) Po 1 minutě restování přidáme jemně nasekanou cibuli, ztlumíme příkon tepla a cibuli necháme zpěnit. Přisypeme dobře propláchnutou červenou čočku, osmahneme a zalijeme vroucí vodou tak, aby čočka byla ponořená. Osolíme a vaříme asi 15 minut, aby čočka měla kašovitou konzistenci. Během vaření můžeme podle potřeby přilít vodu.
-
2
Do uvařené čočky vmícháme nadrobno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekanou koriandrovou nať.