Konfitovaný králík s noky
Suroviny
- 50 g Sůl mořská
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 300 g Brambory
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 500 ml Olej olivový
- 500 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Králík
- 6 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Citrony
- 2 ks Česnek
- 10 ks Nové koření celé
- 10 ks Pepř černý celý
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Petržel nať sušená
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3409 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 297 g
- Sodík 5982 mg
- Bílkoviny 136 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 509.9 mg
- Draslík 2573.7 mg
- Vláknina 35430.8 mg
- Vitamín A 35430.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 170.1 mg
- Vitamín E 12.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka omyjeme a rozdělíme na čtvrtky. Vložíme do mísy a zasypeme solí. Přidáme rozmarýn, kůru z jednoho citronu, rozmačkané stroužky z jedné palice česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře. Mísu přikryjeme fólií a vložíme na 4 hodiny do lednice marinovat.
-
2
Marinované porce králíka opláchneme a vložíme do pekáče. K masu přidáme zbylý tymián, zbylé nové koření, pepř, bobkové listy, celé stroužky z druhé palice česneku, zalijeme rostlinným i olivovým olejem, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat zhruba 3 hodiny.
-
3
Jako přílohu připravíme bramborové noky. Brambory oloupeme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme, propasírujeme do mísy a osolíme. Přidáme rozšlehaná vejce se žloutkem, přimícháme tolik mouku, aby vzniklo tuhé těsto, které vypracujeme na vále. Vytvoříme podlouhlý váleček, z kterého krájíme menší kousky, vyválíme na tenčí válečky a šikmo krájíme nočky. Takto připravené nočky vhazujeme do vroucí vody a vaříme zhruba 4 minuty.
-
4
Cibuli nakrájíme nadrobno a na kousku másla zpěníme, přidáme okapané uvařené noky, zlehka orestujeme a zasypeme drobně posekanou petrželovou natí.
-
5
Listový špenát opláchneme a necháme okapat. V kastrolu na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme listy špenátu, osolíme, opepříme a zlehka orestujeme. Takto připravený špenát necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku.
-
6
Noky i špenát držíme před závěrem konfitování králíka až do podávání na teple.