Králík dušený se zeleninou a olivami
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Celer bulvový
- 20 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Mrkev kořen
- 20 g Olivy černé
- 30 g Petržel kořen
- 30 g Petržel kořen
- 20 g Rajčata sušená sterilovaná
- 100 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Králík
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 983 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1043 mg
- Bílkoviny 124 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 350 mg
- Draslík 1623.6 mg
- Vláknina 10788.1 mg
- Vitamín A 10788.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka opláchneme a vykostíme, maso odložíme do mísy. Na vývar zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme. Kosti a odřezky z králíka vložíme do studené vody, přidáme zeleninu, cibuli, koření a sůl a na mírném plameni vaříme zhruba 2 hodiny. Hotový vývar přecedíme.
-
2
Vykostěné maso nakrájíme na stejné kousky, opepříme a osolíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Očištěnou kořenovou zeleninu opláchneme a nakrájíme na kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme. Vypeckované olivy rozpůlíme, sušená rajčata nakrájíme na kousky.
-
3
Okořeněné maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, zprudka ze všech stran orestujeme, poté vložíme do mísy. Na výpeku osmažíme česnek s cibulí a zeleninou. Na závěr přidáme rozmarýn s tymiánem. Změklou zeleninu podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přilijeme zhruba 500 ml vývaru z králíka, přidáme orestované kousky králíka a pod přikrytím dusíme asi 25 minut. Poté přidáme olivy, rajčata a petrželovou nať. Před podáváním přidáme máslo a necháme rozpustit.