Králík dušený se zeleninou a olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Celer bulvový
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Mrkev kořen
  • 20 g Olivy černé
  • 30 g Petržel kořen
  • 30 g Petržel kořen
  • 20 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 100 ml Víno bílé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 1 ks Králík
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 983 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 1043 mg
  • Bílkoviny 124 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 350 mg
  • Draslík 1623.6 mg
  • Vláknina 10788.1 mg
  • Vitamín A 10788.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Králíka opláchneme a vykostíme, maso odložíme do mísy. Na vývar zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme. Kosti a odřezky z králíka vložíme do studené vody, přidáme zeleninu, cibuli, koření a sůl a na mírném plameni vaříme zhruba 2 hodiny. Hotový vývar přecedíme.

  • 2

    Vykostěné maso nakrájíme na stejné kousky, opepříme a osolíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Očištěnou kořenovou zeleninu opláchneme a nakrájíme na kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme. Vypeckované olivy rozpůlíme, sušená rajčata nakrájíme na kousky.

  • 3

    Okořeněné maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, zprudka ze všech stran orestujeme, poté vložíme do mísy. Na výpeku osmažíme česnek s cibulí a zeleninou. Na závěr přidáme rozmarýn s tymiánem. Změklou zeleninu podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přilijeme zhruba 500 ml vývaru z králíka, přidáme orestované kousky králíka a pod přikrytím dusíme asi 25 minut. Poté přidáme olivy, rajčata a petrželovou nať. Před podáváním přidáme máslo a necháme rozpustit.

Komentáře k receptu