Francouzské brambory s vejci
Suroviny
- 500 g Uzené maso vařené
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 2 ks šunková klobása 80% masa
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 kg Brambory
- 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 980 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 78 g
- Sodík 190 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 240.3 mg
- Draslík 1361.1 mg
- Vláknina 16423.6 mg
- Vitamín A 16423.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C. 2 vejce si uvaříme natvrdo (vaříme je 9 minut), pak je vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na plátky. Dvě očištěné cibule nakrájíme na kolečka. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, domácí klobásky na kolečka. V misce rozšleháme vejce se solí, pepřem hořčicí a smetanou.
-
2
Menší pekáč vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 brambor, které osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Na ně položíme kolečka z jedné cibule, 1/2 uzených plátků, kolečka z jedné nožičky klobásy a pokrájené jedno vejce. Pak znovu na maso položíme 2/3 plátků brambor, znovu je osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Zakryjeme je střídavě zbylým uzeným masem, klobásou, cibulí a kolečkami z druhého vejce. Poslední vrstvu brambor zalejeme rozšlehanými vejci se smetanou. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Brambory pečeme pod poklicí 45 minut, pak poklici dáme pryč a brambory pečeme 15-20 minut do doby, až budou mít zlatou až zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme je horké.