Grilované nektarinky a broskve s karamelem
Suroviny
- 150 ml Mléko odtučněné
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Broskve
- 2 ks Nektarinka
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- 0.5 polévková lžíce Kakao - prášek
- 0.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 239 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 11 g
- Sodík 251 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 307 mg
- Vláknina 4815 mg
- Vitamín A 4815 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Gril si předehřejeme na střední teplotu. Do misky nasypeme třtinový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka ostrým nožem seškrábneme do cukru, přidáme citrónovou šťávu a směs promícháme.
-
2
Nejdříve si připravíme broskve a nektarinky ke grilování: ovoce omyjeme, osušíme, rozpůlíme, odstraníme pecky a ovoce položíme do grilovací misky slupkou dolů. Rozkrojené broskve a nektarinky naplníme pomocí lžičky cukrovou směsí.
-
3
Potom připravíme karamelovo-kakaovou polevu: v misce rozmícháme 1/2 lžíce kakaového prášku s 1/2 lžicí Maizeny (kukuřičný škrob), přidáme 50ml mléka a vše rozmícháme na hladkou kaši. V rendlíku ohřejeme 100ml mléka, přidáme do něj 2.5 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci javorového sirupu. Směs stále při mírné teplotě mícháme, až se rozpustí cukr a máslo, přimícháme kakaovou kaši a směs za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 30 minut probublávat. Karamelovo-kakaovou polevu nalijeme do misky.
-
4
Broskve a nektarinky položíme na gril. Grilujeme je pouze několik minut, dáváme pozor, kdy začnou okraje hnědnout a cukr zkaramelizuje.
-
5
Pak ugrilované broskve s nektarinkami poklademe na servírovací talíř, polijeme je sirupem z grilovací misky a servírujeme je společně s miskou polevy.