Jehněčí v janovské omáčce s těstovinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Hovězí maso mleté
  • 120 g Jehněčí maso mleté
  • 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 350 g Maxi makaróny
  • 100 ml Víno bílé
  • 200 ml Zeleninový bujón
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Karotka
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Kerblík
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 609 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 931 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 49.8 mg
  • Draslík 531.9 mg
  • Vláknina 3696 mg
  • Vitamín A 3696 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou karotku omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na tenké půlměsíčky. Oloupané cibule a česnek drobně nakrájíme a pánvi na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova. Během smažení (asi po 4 minutách) přimícháme k cibuli pokrájenou karotku a společně smažíme přibližně další 4 minuty. Pak přidáme mleté hovězí a jehněčí maso. Pomocí vidličky mleté maso od sebe rozdělíme tak, aby bylo rozdrobené a lépe se prosmažilo. Často směs promícháme, smažíme ji pouze 10 minut, pak přilijeme bílé víno, ve kterém maso vaříme 3 minuty. Vše dochutíme solí, pepřem, přilejeme zeleninový bujón, promícháme a při snížené teplotě pod pokličkou maso dusíme 25-30 minut. Ke konci vaření přimícháme omytý, drobně pokrájený kerblík a drobně nakrájenou petrželku kudrnku.

  • 2

    Než maso změkne, dáme ve velkém hrnci vařit 4 litry vody se solí. Jakmile se začne voda vařit, nasypeme do ní makaróny a uvaříme je podle návodu, al dente (přibližně se vaří asi 10 minut).

  • 3

    Uvařené těstoviny scedíme, necháme odkapat, pak je přimícháme k omáčce s mletým masem, vše společně vaříme ještě 30-60 sekund, přimícháme nastrouhaný tvrdý ovčí sýr, znovu promícháme a hned servírujeme.

Komentáře k receptu