Jehněčí v janovské omáčce s těstovinami
Suroviny
- 180 g Hovězí maso mleté
- 120 g Jehněčí maso mleté
- 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 350 g Maxi makaróny
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Zeleninový bujón
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Karotka
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 18 g
- Sodík 931 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 49.8 mg
- Draslík 531.9 mg
- Vláknina 3696 mg
- Vitamín A 3696 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou karotku omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na tenké půlměsíčky. Oloupané cibule a česnek drobně nakrájíme a pánvi na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova. Během smažení (asi po 4 minutách) přimícháme k cibuli pokrájenou karotku a společně smažíme přibližně další 4 minuty. Pak přidáme mleté hovězí a jehněčí maso. Pomocí vidličky mleté maso od sebe rozdělíme tak, aby bylo rozdrobené a lépe se prosmažilo. Často směs promícháme, smažíme ji pouze 10 minut, pak přilijeme bílé víno, ve kterém maso vaříme 3 minuty. Vše dochutíme solí, pepřem, přilejeme zeleninový bujón, promícháme a při snížené teplotě pod pokličkou maso dusíme 25-30 minut. Ke konci vaření přimícháme omytý, drobně pokrájený kerblík a drobně nakrájenou petrželku kudrnku.
-
2
Než maso změkne, dáme ve velkém hrnci vařit 4 litry vody se solí. Jakmile se začne voda vařit, nasypeme do ní makaróny a uvaříme je podle návodu, al dente (přibližně se vaří asi 10 minut).
-
3
Uvařené těstoviny scedíme, necháme odkapat, pak je přimícháme k omáčce s mletým masem, vše společně vaříme ještě 30-60 sekund, přimícháme nastrouhaný tvrdý ovčí sýr, znovu promícháme a hned servírujeme.