Dort pro manikérku
Suroviny
- 400 g Mouka polohrubá
- 50 g Ořechy vlašské
- 150 g Voda pitná
- 100 g Olej rostlinný
- 500 g Tvaroh jemný
- 250 g Bonbony marshmallow
- 40 g Máslo čerstvé
- 140 g Rýže karamelová
- 100 g Čokoláda bílá
- 50 g Omega
- 375 g Cukr moučkový
- 1000 g Marcipánová hmota surová
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 2 balení Ztužovač šlehačky
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1950 kcal
- Sacharidy 262 g
- Tuky 85 g
- Sodík 140 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 256 g
- Cholesterol 348.5 mg
- Draslík 436.2 mg
- Vláknina 6204.7 mg
- Vitamín A 6204.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ořechový korpus: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přidáváme horkou vodu. Přidáme olej a chvíli šleháme, pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec dáme mleté ořechy. Bílky ušleháme a lehce vmícháme do těsta. Pečeme na 160° cca 40 minut.
-
2
Tvarohový krém: Vyšleháme tvaroh s cukrem, spojíme s napůl ušlehanou šlehačkou smíchanou se ztužovačem.
-
3
Hmota na ruku: V kastrolu rozpustíme máslo se solí a vsypeme marschmallow. Za stálého míchání přidáme aroma a necháme úplně roztavit. Pak vsypeme rýži, řádně promícháme a vyklopíme na 100% tukem (Omegou) pomaštěnou linku. Pomastíme si také ruce a po chvilkovém zchladnutí si z hmoty uděláme kouli se kterou budeme dál pracovat. Chvilku ji necháme, povalujeme ji po lince, aby byla hladší a začneme tvarovat. Vytvarujeme si zhruba dlaň, prsty a postupně jak hmota chladne, tak prsty ztenčujeme a ohýbáme do tvaru, pak teprve se zabýváme dlaní. Lze si vypomoci kostrou ruky zhotovené z drátků.
-
4
Hotovou ruku necháme vytvrdnout alespoň do druhého dne, je potřeba aby se jednotlivé prsty podepřely, aby držely v žádaném tvaru. Po dokonalém ztuhnutí začistíme detaily, uděleláme lůžka nehtů – použila jsem platové nehty na vytvoření. Nakonec celou ruku polijeme bílou čokoládou, aby se zahladily nerovnosti a držel na ní potah. Po zaschnutí čokolády ji teplýma rukama uhlaďíme, oškrábeme zbytek a můžeme potahovat. Uděláme záhyby,zvýrazníme kloubky a nehtová lůžka. Samotný dort 2x prořízneme, naplníme tvarohovým krémem, na okraji plátu uděláme mantinely z máslového krému, aby potah nepřišel do styku s tvarohovým krémem. Taktéž po sestavení dortu povrch potřeme jen máslovým krémem a dáme pořádně vychladit. Po vychlazení potáhneme, dozdobíme detaily a umístíme ruku a drobnosti na vhodné místo.