Královské krevety s chřestem
Suroviny
- 200 g Cibulka jarní
- 300 g Chřest zelený
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 kávová lžička Pepř zelený mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Krevety tygří
- 1 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 121 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 9 g
- Sodík 613 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 182.1 mg
- Vláknina 5097.5 mg
- Vitamín A 5097.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé nebo správně rozmražené celé krevety minimálně 1-2 hodiny před konečnou přípravou omyjeme, osušíme a celé potřeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali utřený česnek se solí a pepřem. Poté krevety odložíme do mísy, kterou zakryjeme a dáme do lednice.
-
2
Připravíme citrónový dresing: 2 lžičky olivového oleje dáme do misky. Z omyté petrželky kudrnky otrháme lístky, pokrájíme je nadrobno a přidáme k oleji. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme, odkrojíme z něj 4 tenké plátky a ze zbytku vymačkáme do dresinku šťávu. Dobře promícháme.
-
3
Oloupeme a omyjeme zelený chřest, tvrdší spodní stonky (asi 5 cm ) odřízneme. Gril rozehřejeme na maximum. Očitěnou jarní cibulku i s natí a chřest vložíme do vroucí osolené vody a vaříme necelou 1 minutu. Pak sítem zeleninu vyjmeme, necháme okapat a oschnutou poklademe na grilovací plotýnku, pokapeme ji olejem, na zeleninu poklademe už připravené krevety a grilujeme je celkem 3-5 minut, pokud nebudou mléčné. Po 1.5-2.5 minutách krevety na grilu otočíme. Delší dobu je negrilujeme, byly by gumové.
-
4
Když jsou hotové poklademe na velkou mísu nejdříve cibulku s chřestem, na něj položíme krevety, pokapeme je dresigem, obložíme citrónovými plátky a hned servírujeme.