Drobné těstoviny s rajčatovo-mrkvovou omáčkou
Suroviny
- 75 g Mrkev kořen
- 75 g Cuketa
- 400 g Rajčata
- 230 g Těstoviny bezvaječné sušené
- 100 ml Vývar zeleninový
- 800 ml Voda pitná
- 1 ks Bílá cibulka
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 303 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 7 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 6.5 mg
- Draslík 329.9 mg
- Vláknina 4638.4 mg
- Vitamín A 4638.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oškrabanou mrkev a oloupanou cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. Zralá sladká rajčata omyjeme, ponoříme je do horké vody na 30 sekund, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme semínka. Pak rajčata nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme si snítku bazalky, několik lístků rozmarínu a bylinky pokrájíme na drobno.
-
2
V hlubší pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo s olejem, na něm si zpěníme cibuli s česnekem, přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, bylinky, bobkový list a směs promícháme. Přilejeme trošku vývaru a pod pokličkou přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu zeleninu dusíme 10-12 minut doměkka. Pak z ní vyjmeme bobkový list.
-
3
V kastrólku přivedeme vodu k varu, nasypeme do ní drobnou těstovinu (např. ve tvaru hvězdiček, kytiček, písmenek aj.) Těstovinu uvaříme podle návodu, vaříme ji přibližně 10 minut. Poté ji scedíme a necháme v sítu odkapat.
-
4
Měkkou zeleninu rozmixujeme na hustou omáčku kterou přelijeme těstovinu. Rozdělíme na porce a podáváme.