Šumavské zelí se skořicí
Suroviny
- 800 g Zelí hlávkové červené
- 150 g Špek
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 5 ks Hřebíček
- 1 ks Skořice celá
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 31 g
- Sodík 242 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 4.8 mg
- Draslík 484.4 mg
- Vláknina 16585 mg
- Vitamín A 16585 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou hlávku červeného zelí rozkrojíme, vykrojíme košťál, z velkých listů odstraníme velká žebra a zelí pokrájíme do mísy na nudličky. Přidáme k němu sůl, pepř, kmín, cukr a důkladně ho promícháme a promačkáme. Tak ztratí na objemu.
-
2
Špek pokrájíme na kostičky, očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno.
-
3
V hlubším hrnci vysmažíme kostičky špeku dozlatova, vyjmeme je z omastku a odložíme stranou. Na zbylém omastku zpěníme cibuli, přidáme k ní ochucené zelí, celou skořici, hřebíček, lžíci octu a lžíci másla a lžíci vody. Zelí promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Podle chuti ještě zelí dochutíme solí, cukrem i octem a ještě ho dusíme asi 5-7 minut. Nakonec ze zelí vyjmeme skořici a pokud možno i hřebíček, přimícháme vypečené kostičky špeku. Pokud by jsme chtěli mít zelí hustší, slijeme z něj šťávu a v druhém kastrólku ji necháme pomalu odpařit, až vznikne sirup, který pak přimícháme do zelí.
-
4
Horké dušené zelí by mělo mít nasládlou až sladkokyselou voňavou chuť, podáváme ho jako přílohu.