Čokoládovo-pomerančové dortíčky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr moučkový
- 140 g Čokoláda na vaření
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 kávová lžička Likér pomerančový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 144 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 10 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 35.5 mg
- Draslík 3 mg
- Vláknina 1278.4 mg
- Vitamín A 1278.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pracovní ploše zpracujeme mouku se žloutkem, cukrem, solí, nakrájeným změklým máslem a dužinou vydlabanou z vanilkového lusku. Vypracované těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme nejméně 30 minut v chladu odpočinout.
-
2
Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm. Vykrájíme z něj 40 kulatých placiček, které urovnáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 8-10 minut. Po upečení necháme placičky vychladnout.
-
3
Na krém ohřejeme v kastrůlku pomerančovou šťávu a likér. Za stálého míchání ve směsi rozpustíme čokoládu. Necháme vychladnout.
-
4
Smetanu dohusta ušleháme a vmícháme do vychladlé směsi. Necháme vychladit v ledničce.
-
5
Čokoládový krém potom ozdobně nanášíme cukrářským sáčkem s hvězdicovou špičkou na upečené placičky.