Dortíčky s voňavým krémem a oříškovou náplní
Suroviny
- 110 g Cukr třtinový
- 70 g Máslo čerstvé
- 15 g Máslo čerstvé
- 85 g Med včelí
- 110 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Smetana 33% (šlehačka)
- 175 g Créme fraiche
- 75 g Cukr moučkový
- 27 g Cukr moučkový
- 80 g Lískové oříšky v mléčné čokoládě
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Kardamom
- 1 špetka Badyán
- 1 polévková lžíce Džem meruňkový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 34 g
- Sodík 127 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 216.4 mg
- Draslík 103.9 mg
- Vláknina 2908.8 mg
- Vitamín A 2908.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: omytý, chemicky neošetřený citrón nastrouháme do mísy, přidáme 1 žloutek, měkké máslo, moučkový cukr a citrónovou šťávu z celého citrónu. Vše vyšleháme do světlé pěny, do které po částech zamícháme prosátou hladkou mouku se špetkou soli. Těsto si přendáme na pomoučený vál (2 lžíce) a rukama vypracujeme těsto. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout na hodinu do lednice.
-
2
Mezitím si připravíme oříškovou náplň: lískové oříšky posekáme nadrobno. Troubu si předehřejeme na 140°C. V míse smícháme vejce, třtinový cukr, med, sůl a měkké máslo. Vše dobře promícháme a nakonec zapracujeme posekané oříšky. Z těsta na pomoučeném vále (1 lžíce) vyválíme placku, silnou asi 7-8 m. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Troubu snížíme na 130°C a oříškové těsto upečeme do zlatova. Pečeme přibližně 25-30 minut. Když těsto vychladne, vykrájíme z něj kolečka o průměru 7-8 cm.
-
3
Teplotu trouby zvýšíme na 180°C. Vyndáme hotové těsto z lednice, na pomoučeném válu z něj vyválíme tenkou asi 6mm vysokou placku. Vykrojíme kolečka o stejné velikosti jako ořechová. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 12 minut dozlatohněda - musíme je pohlídat, aby se nepřipálily.
-
4
Nakonec připravíme krém: 2 čerstvá vajíčka rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse ručním mixérem rozmixujeme moučkový cukr s mletým kořením a žloutky. V druhé míse vyšleháme bílky na tuhý sníh. V polovině šlehání přidáme k bílkům 2 lžíce moučkového cukru. Tuhý sníh postupně zapracujeme do žloutkové směsi. V další větší míse vyšleháme créme Fraiche se smetanou. Krém po částech přimícháme k žloutkovému krému, který odložíme na 1 hodinu do lednice.
-
5
Na střed vanilkových koleček kápneme hustější meruňkový džem, na ně poklademe oříšková kolečka, které díky meruňkovému džemu zůstanou přilepená. Krém si dáme do cukrářského sáčku a každé kolečko ozdobíme vysokým kopečkem krému, který pokapeme javorovým sirupem a servírujeme. Dobrou chuť.