Mikulášské řezy
Suroviny
- 180 g Mouka žitná bílá
- 300 g Med včelí
- 100 g Ořechy vlašské
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Jablka
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Koření perníkové
- 4 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 423 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 11 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 29.3 mg
- Draslík 150.3 mg
- Vláknina 6019.8 mg
- Vitamín A 6019.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce třeme ohřátý med s máslem. Přidáme vejce, mleté ořechy, oloupané, nastrouhané jablko, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření. Nakonec vmícháme oba druhy mouky a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v chladu odpočinout.
-
2
Těsto vmačkáme do menšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme v toubě vyhřáté na 170°C zvolna asi 15 minut.
-
3
Upečené těsto po vychladnutí nakrájíme na stejné pruhy, které rozkrojíme a potřeme marmeládou. Slepíme k sobě a nakrájíme na kostky.
-
4
Kostky potřeme polevou a podle fantazie ozdobíme.
-
5
Příprava polevy: V misce utřeme moučkový cukr s rumem, 2 lžícemi horké vody a trochou citronové šťávy.