Řeřichová polévka s bylinkovými krutony
Suroviny
- 100 g Chléb toastový
- 50 ml Víno bílé veganské
- 500 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Smetana ovesná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 hrst Řeřicha
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Margarín
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Margarín
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 254 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 13 g
- Sodík 959 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 2.4 mg
- Draslík 352 mg
- Vláknina 6098.3 mg
- Vitamín A 6098.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Trochu řeřichy necháme stranou na ozdobu, zbylou nahrubo nasekáme.
-
2
V hrnci na rozehřátém margarínu necháme zesklovatět nasekanou cibuli s česnekem. Poprášíme moukou, chvíli mícháme a potom zalijeme vínem. Když se tekutina téměř vyvaří, přilijeme vývar. Přivedeme k varu a zvolna povaříme 10 minut.
-
3
Příprava krutonů: Plátky chleba nakrájíme na kostičky. Do pánve s margarínem nasypeme kostičky chleba, osolíme, opepříme, vsypeme česnek a za stálého míchání kostičky opečeme dokřupava. Před dokončením přidáme nasekanou petrželku a pažitku.
-
4
Do polévky přidáme polovinu nasekané řeřichy a ovesnou smetanu. Tyčovým mixerem polévku rozmixujeme. Potom vmícháme zbylou nasekanou řeřichu a polévku podle chuti osladíme, osolíme a opepříme.
-
5
Při podávání doplníme každou porci chlebovými krutony a ozdobíme řeřichou.