Špagety s chřestem
Suroviny
- 500 g Chřest zelený
- 400 g Špagety, Makarony
- 100 g Sýr kozí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Balsamico ocet
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 6 špetka Pepř 4 barev
- 2 špetka Sůl bylinková
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 16 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 43.1 mg
- Draslík 264.4 mg
- Vláknina 9439.3 mg
- Vitamín A 9439.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvý zelený chřest omyjeme, odkrojíme spodní tuhé konce (přibližně 2cm) a škrabkou na zeleninu nakrájíme podélně silnější plátky, které si odložíme do misky. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme do misky a dochutíme pepřem 4 barev a solí. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, které osmažíme na másle dozlatova.
-
2
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a podle návodu uvaříme špagety na skus (al dente). Když špegety scedíme, odložíme je do mísy a vývar z nich zachytíme do druhého hrnce. Odebereme z něj 1dl vývaru na omáčku, kterou si připravíme v malém rendlíku. Přidáme změklé máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Vše důkladně promícháme a uchováme teplé.
-
3
Vývar ze špaget přivedeme znovu k varu, vložíme do něj nakrájené plátky chřestu, které jakmile přejdou varem, ihned scedíme a přimícháme je do mísy ke špagetám. Špagety přelijeme omáčkou, promícháme a hned je dáváme na talíře. Každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme kostičkami rohlíku a hned podáváme.