Čokoládovo-švestkový věnec
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 25 g Máslo čerstvé
- 120 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 170 g Švestky sušené
- 260 g Sýr Ricotta
- 170 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kakao - prášek
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Kakaový prášek Bio
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 20 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 121.2 mg
- Draslík 371.4 mg
- Vláknina 6788.7 mg
- Vitamín A 6788.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu ve tvaru věnce vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
V misce zalijeme sušené švestky bez pecek vroucí vodou, přikryjeme a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat.
-
3
V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře rozšleháme, až se cukr rozpustí.
-
4
Vychladlé švestky i s vodou rozmixujeme a vzniklou kaši vmícháme do vaječné směsi. Postupně přimícháme mouku, v které jsme rozmíchali kakao, sůl a kypřicí prášek. Vzniklé těsto dáme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě zhruba25 minut. Zda je věnec upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
5
Poté vyjmeme z trouby a ve formě necháme asi 5 minut chladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
-
6
Na krém propasírujeme ricottu a v míse ji ušleháme s cukrem, vanilkou a mlékem do hustého krému.
-
7
Krém upravíme na vršek vychladlého věnce, přes sítko poprášíme kakaem a podáváme.