Dort s kávovou náplní a fondánem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 120 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 120 g Mouka polohrubá
- 20 g Solamyl
- 60 g Mandle plátky
- 200 g Fondán
- 600 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Voda pitná
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 4 plátek Želatina bílá plátky
- 1 balení Pudinkový prášek - čokoládový
- 2 polévková lžíce Káva mletá
- 2 polévková lžíce Káva instantní
- 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 23 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 190.6 mg
- Draslík 197.3 mg
- Vláknina 2427 mg
- Vitamín A 2427 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 632 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
-
2
V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
-
3
Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
4
V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout.
-
5
Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty.
-
6
Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu.
-
7
Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí.