Koláč s medovou náplní
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 200 g Máslo čerstvé
- 200 g Med včelí
- 300 g Mandle plátky
- 50 g Cukr moučka
- 25 g Máslo čerstvé
- 250 ml Mléko plnotučné
- 1 ks Droždí sušené
- 2 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 špetka Sůl
- 1 l Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Smetana na šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1348 kcal
- Sacharidy 136 g
- Tuky 82 g
- Sodík 167 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 126 g
- Cholesterol 89.8 mg
- Draslík 122.1 mg
- Vláknina 7357.3 mg
- Vitamín A 7357.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1355.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě při teplotě 170 °C.
-
2
Mouku, citronovou kůru, sůl, droždí a cukr smícháme v míse; přimícháme změklé máslo, vlažné mléko a dobře vypracujeme. Pod přikrytím necháme zhruba půl hodiny kynout.
-
3
V mezičase si připravíme náplň na potření. V kastrole rozpustíme polovinu másla s medem, smetanou a mandlovými lupínky. Za stálého míchání necháme směs svařit a poté zcela vychladnout.
-
4
Vykynulé těsto rozprostřeme na plechu, propícháme a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté těsto potřeme připravenou směsí, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny. Upečený koláč necháme na plechu vychladnout.
-
5
Připravíme si náplň. Rozšleháme pudinkový prášek v půl hrnku mléka, zbylé mléko dáme vařit. Když se začne mléko vařit, zašleháme do něj rozpuštěný pudinkový prášek, povaříme a necháme za častého míchání vychladnout.
-
6
Zbylé změklé máslo dobře utřeme s cukrem a opatrně, po lžících do něj zatřeme vychladlý pudink.
-
7
Upečený koláč rozkrájíme na 20 – 24 kousků, každý podélně rozkrojíme a naplníme připraveným pudinkovým krémem.