Telecí plátky s fazolovými lusky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Telecí kýta
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 g Fazolové lusky
  • 700 ml Voda pitná
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2.5 polévková lžíce Máslo
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Smetana
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 362 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 156 mg
  • Draslík 734 mg
  • Vláknina 472.5 mg
  • Vitamín A 472.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme přes krátká vlákna na plátky, přibližně 1.5-2cm silné. Plátky opepříme a poprášíme z každé strany moukou.

  • 2

    V hluboké velké pánvi (nebo kastrólu) rozehřejeme 2 lžíce másla s 1 lžicí oleje. Plátky masa zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Pak hned k masu přilejeme vroucí vodu tak, aby maso bylo zakryté. Teplotu zmírníme, pánev zakryjeme a maso budeme dusit doměkka přibližně 35-40 minut.

  • 3

    Mezitím uvaříme v páře omyté fazolové lusky. Do kastrolu se sítem (pařák na knedlíky) nalijeme přibližně 500ml vody. Jakmile začne vřít, položíme na sítko celé fazolové lusky, kastról zakryjeme a lusky vaříme v páře 2-3 minuty. Fazolové lusky by měly být křupavé. Když vychladnou, pokrájíme je na kousky asi 3cm dlouhé a odložíme je do misky.

  • 4

    Přibližně 10 minut před dokončením maso osolíme, případně dochutíme ještě pepřem. Už nebudeme pánev zakrývat, aby se šťáva zredukovala. Fazolové lusky s masem povaříme jen 1 minutu. Nakonec přimícháme 1-2 lžíce smetany a 1/2 lžíce studeného másla, pak pánev odstavíme z plotny.

Komentáře k receptu