Jablečný koláč s hrozny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 140 g Cukr krupice
  • 270 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Hroznové víno
  • 70 g Cukr moučka
  • 150 ml Víno bílé
  • 0.25 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Jablka
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 913 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 34 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 118 g
  • Cholesterol 197.5 mg
  • Draslík 383.6 mg
  • Vláknina 13289.7 mg
  • Vitamín A 13289.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.

  • 2

    Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.

  • 3

    V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.

  • 4

    Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.

  • 5

    Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.

  • 6

    Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu