Jablečný koláč s hrozny
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 140 g Cukr krupice
- 270 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Hroznové víno
- 70 g Cukr moučka
- 150 ml Víno bílé
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jablka
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 913 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 42 g
- Sodík 34 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 118 g
- Cholesterol 197.5 mg
- Draslík 383.6 mg
- Vláknina 13289.7 mg
- Vitamín A 13289.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.
-
2
Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.
-
3
V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.
-
4
Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.
-
5
Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.
-
6
Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.