Francouzský jablečný koláč s mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 31 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 68.2 mg
- Draslík 28.1 mg
- Vláknina 1250 mg
- Vitamín A 1250 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 74.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.
-
2
Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
-
3
Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
-
4
Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
-
5
Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
-
6
Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.
-
7
Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.
-
8
Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.
-
9
Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.
-
10
Podáváme se zakysanou smetanou.