Moje koprovka
Suroviny
- 800 g Hovězí žebra
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 ml Smetana
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Ocet
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1.2 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 804 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 67 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 142 mg
- Draslík 646.5 mg
- Vláknina 2937.5 mg
- Vitamín A 2937.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté hovězí maso (nejlépe od žebra) dáme do hrnce s 1-1.2 litrem vody, tak, aby maso bylo zcela ponořené. Přidáme k němu celý černý pepř, celé nové koření, malý bobkový list, očištěnou cibuli i se slupkou. Vodu pomalu přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu, tak aby voda probublávala a pod poklicí vaříme maso 90-120 minut. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme sůl.
-
2
Uvařené maso vyjmeme a vývar scedíme do druhého hrnce. Vývaru by mělo být minimálně 500ml.
-
3
Omyjeme čerstvý kopr, silnější stonky odstraníme a kopr nakrájíme nadrobno. Ve sklenici rozmixujeme přibližně 100-150ml vychladlého vývaru s hladkou moukou. Vývar znovu přivedeme k varu, zamícháme do něj rozmixovanou mouku a za stálého míchání pomalu vaříme 5 minut. Plotýnku vypneme, do omáčky přimícháme smetanu a hned kopr. Jakmile vše přejde varem, hrnec odstavíme z plotny a dosolíme podle chuti. Ještě podle chuti do omáčky můžeme přimíchat 1-1.5 lžičky octa. Uvařené (libové) hovězí maso pokrájíme na plátky, poklademe je na talíře, přelijeme koprovkou a podáváme.