Moje koprovka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 146 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí žebra
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 ml Smetana
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Ocet
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1.2 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 804 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 129 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 142 mg
  • Draslík 646.5 mg
  • Vláknina 2937.5 mg
  • Vitamín A 2937.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté hovězí maso (nejlépe od žebra) dáme do hrnce s 1-1.2 litrem vody, tak, aby maso bylo zcela ponořené. Přidáme k němu celý černý pepř, celé nové koření, malý bobkový list, očištěnou cibuli i se slupkou. Vodu pomalu přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu, tak aby voda probublávala a pod poklicí vaříme maso 90-120 minut. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme sůl.

  • 2

    Uvařené maso vyjmeme a vývar scedíme do druhého hrnce. Vývaru by mělo být minimálně 500ml.

  • 3

    Omyjeme čerstvý kopr, silnější stonky odstraníme a kopr nakrájíme nadrobno. Ve sklenici rozmixujeme přibližně 100-150ml vychladlého vývaru s hladkou moukou. Vývar znovu přivedeme k varu, zamícháme do něj rozmixovanou mouku a za stálého míchání pomalu vaříme 5 minut. Plotýnku vypneme, do omáčky přimícháme smetanu a hned kopr. Jakmile vše přejde varem, hrnec odstavíme z plotny a dosolíme podle chuti. Ještě podle chuti do omáčky můžeme přimíchat 1-1.5 lžičky octa. Uvařené (libové) hovězí maso pokrájíme na plátky, poklademe je na talíře, přelijeme koprovkou a podáváme.

Komentáře k receptu