Žitné žemličky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 311 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 2 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0 mg
- Vláknina 6250 mg
- Vitamín A 6250 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V troše vlažné vody rozšleháme sušený chlebový kvásek, droždí utřené s cukrem.
-
2
Mouky smícháme v míse (20 g hladké mouky si necháme na posypání válu), přidáme ušlehaný kvásek s droždím, zbylou vlažnou vodu (několik lžic si necháme na potření žemlí), olej a sůl a dobře promícháme. Hnětačem těsto zpracováváme, až se nelepí na stěny mísy. Poté je přikryjeme a necháme zhruba půl hodiny kynout.
-
3
Vykynuté těsto dobře prohněteme, utvoříme z něj váleček a nakrájíme na 12 kousků. Tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech, potíráme vodou a posypeme sezamem. Žemličky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.