Žitné žemličky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Mouka žitná bílá
  • 270 g Mouka pšeničná hladká
  • 20 g Droždí
  • 270 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Chlebový kvásek
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Sezamová semínka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 311 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 0 mg
  • Vláknina 6250 mg
  • Vitamín A 6250 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V troše vlažné vody rozšleháme sušený chlebový kvásek, droždí utřené s cukrem.

  • 2

    Mouky smícháme v míse (20 g hladké mouky si necháme na posypání válu), přidáme ušlehaný kvásek s droždím, zbylou vlažnou vodu (několik lžic si necháme na potření žemlí), olej a sůl a dobře promícháme. Hnětačem těsto zpracováváme, až se nelepí na stěny mísy. Poté je přikryjeme a necháme zhruba půl hodiny kynout.

  • 3

    Vykynuté těsto dobře prohněteme, utvoříme z něj váleček a nakrájíme na 12 kousků. Tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech, potíráme vodou a posypeme sezamem. Žemličky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.

Komentáře k receptu