Jablečný koláč s medovým karamelem
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 60 g Máslo
- 100 g Cukr krupice
- 50 ml Rum
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Vanilkový cukr
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 kg Jablka
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 4 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 444.4 mg
- Vláknina 14335.2 mg
- Vitamín A 14335.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nastrouháme je na hrubém struhadle. Omytý citrón osušíme a kůru jemně nastrouháme. V hlubší pánvi jablka rozvaříme, před dokončením přimícháme vanilkový cukr, skořici a citrónovou kůru a šťávu z poloviny citrónu. Jablka dusíme přibližně 15-20 minut, až je směs hustá. Pak pánev odstavíme z plotny, k jablkům přimícháme změklé máslo a rum. 2 vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh. Postupně k vychladlejší jablkové směsi přimícháme 3 vejce a nakonec sníh z bílků.
-
2
Troubu předehřejeme na 200°C.
-
3
Připravíme si medový karamel: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 1 lžíci medu a 2 lžíce vody. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, až vznikne hustá zlatohnědá karamelová omáčka. Tou vylijeme vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu a necháme ztuhnout. Poté do formy nalijeme jablečné těsto.
-
4
Formu s těstem položíme na plech, přilijeme k ní opatrně do 2/3 formy vroucí vodu. Koláč pečeme při 200°C přibližně 120 minut. V polovině pečení formu zakryjeme papírem na pečení. Koláč je upečený, až když se začne odlepovat od stěn formy.
-
5
Upečený koláč po vychladnutí vložíme do lednice na 3-4 hodiny. Pak ho vyklopíme na velký servírovací talíř. Do formy nalijeme 2 lžíce rumu, formu tak vypláchneme. Vzniklou polevou koláč potřeme, nakrájíme a podáváme.