Jablečný koláč s medovým karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 60 g Máslo
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 ml Rum
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Vanilkový cukr
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 kg Jablka
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 67 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 444.4 mg
  • Vláknina 14335.2 mg
  • Vitamín A 14335.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nastrouháme je na hrubém struhadle. Omytý citrón osušíme a kůru jemně nastrouháme. V hlubší pánvi jablka rozvaříme, před dokončením přimícháme vanilkový cukr, skořici a citrónovou kůru a šťávu z poloviny citrónu. Jablka dusíme přibližně 15-20 minut, až je směs hustá. Pak pánev odstavíme z plotny, k jablkům přimícháme změklé máslo a rum. 2 vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh. Postupně k vychladlejší jablkové směsi přimícháme 3 vejce a nakonec sníh z bílků.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 200°C.

  • 3

    Připravíme si medový karamel: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 1 lžíci medu a 2 lžíce vody. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, až vznikne hustá zlatohnědá karamelová omáčka. Tou vylijeme vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu a necháme ztuhnout. Poté do formy nalijeme jablečné těsto.

  • 4

    Formu s těstem položíme na plech, přilijeme k ní opatrně do 2/3 formy vroucí vodu. Koláč pečeme při 200°C přibližně 120 minut. V polovině pečení formu zakryjeme papírem na pečení. Koláč je upečený, až když se začne odlepovat od stěn formy.

  • 5

    Upečený koláč po vychladnutí vložíme do lednice na 3-4 hodiny. Pak ho vyklopíme na velký servírovací talíř. Do formy nalijeme 2 lžíce rumu, formu tak vypláchneme. Vzniklou polevou koláč potřeme, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu