Koblihy bez kynutí
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 550 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Cukr krupice
- 170 g Mléko acidofilní
- 120 g Cukr moučka
- 2.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 0.29 l Olej fritovací
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1012 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 60 g
- Sodík 167 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 153.5 mg
- Draslík 32.3 mg
- Vláknina 34.7 mg
- Vitamín A 34.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do silnostěnného hrnce vlijeme olej. Koblihy budeme smažit při teplotě 190 °C (možno i ve fritovacím hrnci). Vanilkový cukr smícháme na tácu s moučkovým cukrem. Máslo dáme rozpustit.
-
2
V v hlubší míse promícháme mouku, asi 140 g, s cukrem, se strouhaným muškátovým oříškem, kypřicím práškem, sodou a solí.
-
3
Odděleně ušleháme acidofilní mléko s vejci, žloutkem a vlahým máslem. Promíchanou směs vmícháme do sypkých surovin. Poté zapracujeme zbytek mouky (cca 60 g mouky odložíme na podsypání).
-
4
Na moukou posypaném vále vyválíme 1 cm silné těsto (těsto se dost lepí, je třeba mít posypaný vál, i pomoučený váleček). Vykrajujeme kroužky, malým kulatým vykrajovátkem vypichujeme středy.
-
5
Hotové koblihy postupně vkládáme do horkého oleje. Zhruba po 2 minutách koblihy v oleji obrátíme a smažíme cca 1 minutu.
-
6
Hotové koblihy necháme na ubrousku okapat a ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.