Mrkvový koláč s ořechy a jablečným pyré
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy vlašské
- 215 g Cukr krupice
- 65 g Přesnídávka dětská
- 180 g Mouka pšeničná hladká
- 140 g Olej slunečnicový
- 50 g Rozinky
- 225 g Mrkev
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Pepř bílý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 23 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 93.5 mg
- Draslík 70.4 mg
- Vláknina 980.1 mg
- Vitamín A 980.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem a necháme v chladničce ztuhnout.
-
3
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Ořechová jádra nahrubo nasekáme.
-
4
V misce rozšleháme vejce, přimícháme cukr, šleháme dohladka. Do směsi pomalu přiléváme olej a stále mícháme (asi jako při přípravě majonézy). Když je směs hotová, vmícháme jablečnou dětskou přesnídávku.
-
5
V hlubší míse smícháme všechny sypké suroviny a uděláme široký důlek, do něhož vlijeme vaječnou směs. Zamícháme a přidáme mrkev, ořechy a rozinky. Směs pečlivě promícháme, poté vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 55 minut.
-
6
Upečený koláč necháme 15 minut chladnout, poté překlopíme na mřížku, kde koláč necháme vychladnout.