Francouzské makronky

Hodnocení 6x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Cukr moučka
  • 200 g Vaječný bílek slepičí
  • 250 g Mandle mleté
  • 225 g Cukr krupice
  • 200 g Máslo
  • 75 ml Voda pitná
  • 3 ks Potravinářská barva
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
  • 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 730 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 382.6 mg
  • Vláknina 8610 mg
  • Vitamín A 8610 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 10 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prosáté mleté mandle smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Do směsi vlijeme polovinu bílků a vše vymícháme na kaši.

  • 2

    Zbylé bílky ušleháme se špetkou soli a s trochou krupicového cukru na pevný sníh.

  • 3

    Vodu vlijeme do kastrůlku, přisypeme krupicový cukr a vaříme cukrový rozvar tak dlouho, až bude tzv. na nit. Ještě horký rozvar přiléváme za stálého šlehání do sněhu, který má mít krémovou konzistenci a má držet na metlách.

  • 4

    Ušlehaný sníh vmícháme do připravené kaše, nejdříve zvolna a potom promícháváme důkladně, tzv. makronkujeme.

  • 5

    Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a každý obarvíme jiným barvivem.

  • 6

    Těsto pomocí cukrářského sáčku nanášíme v kopečcích na silikonovou formu. Na formě necháme makronky před pečením 25-45 minut zaschnout.

  • 7

    Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 130 stupňů Celsia 12-15 minut podle velikosti.

  • 8

    Příprava krému: Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Krém rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kokos. Oba díly těsta obarvíme potravinářským barvivem.

  • 9

    Vychladlé makronky slepujeme po dvou připraveným krémem nebo marmeládou.

Komentáře k receptu