Francouzské makronky
Suroviny
- 250 g Cukr moučka
- 200 g Vaječný bílek slepičí
- 250 g Mandle mleté
- 225 g Cukr krupice
- 200 g Máslo
- 75 ml Voda pitná
- 3 ks Potravinářská barva
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 27 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 382.6 mg
- Vláknina 8610 mg
- Vitamín A 8610 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 10 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prosáté mleté mandle smícháme s prosátým moučkovým cukrem. Do směsi vlijeme polovinu bílků a vše vymícháme na kaši.
-
2
Zbylé bílky ušleháme se špetkou soli a s trochou krupicového cukru na pevný sníh.
-
3
Vodu vlijeme do kastrůlku, přisypeme krupicový cukr a vaříme cukrový rozvar tak dlouho, až bude tzv. na nit. Ještě horký rozvar přiléváme za stálého šlehání do sněhu, který má mít krémovou konzistenci a má držet na metlách.
-
4
Ušlehaný sníh vmícháme do připravené kaše, nejdříve zvolna a potom promícháváme důkladně, tzv. makronkujeme.
-
5
Hotové těsto rozdělíme na 3 díly a každý obarvíme jiným barvivem.
-
6
Těsto pomocí cukrářského sáčku nanášíme v kopečcích na silikonovou formu. Na formě necháme makronky před pečením 25-45 minut zaschnout.
-
7
Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 130 stupňů Celsia 12-15 minut podle velikosti.
-
8
Příprava krému: Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Krém rozdělíme na 2 díly a do jednoho vmícháme kokos. Oba díly těsta obarvíme potravinářským barvivem.
-
9
Vychladlé makronky slepujeme po dvou připraveným krémem nebo marmeládou.