Čokoládový nadýchaný dort

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 40 g Kakao - prášek
  • 85 g Cukr moučkový
  • 200 g Čokoláda 70% kakao
  • 400 g Smetana
  • 90 g Hladká mouka pšeničná světlá
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.75 kávová lžička Želatina v prášku
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 223 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 21.7 mg
  • Draslík 74.3 mg
  • Vláknina 3887.3 mg
  • Vitamín A 3887.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 78.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.

  • 2

    Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.

  • 3

    V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.

  • 4

    Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.

  • 5

    Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.

  • 6

    Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.

  • 7

    Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.

  • 8

    Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.

  • 9

    Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit

  • 10

    Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.

Komentáře k receptu