Čokoládový nadýchaný dort
Suroviny
- 40 g Kakao - prášek
- 85 g Cukr moučkový
- 200 g Čokoláda 70% kakao
- 400 g Smetana
- 90 g Hladká mouka pšeničná světlá
- 150 ml Mléko plnotučné
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.75 kávová lžička Želatina v prášku
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 223 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 14 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 21.7 mg
- Draslík 74.3 mg
- Vláknina 3887.3 mg
- Vitamín A 3887.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.
-
2
Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.
-
3
V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.
-
4
Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.
-
5
Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.
-
6
Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.
-
7
Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
-
8
Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.
-
9
Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit
-
10
Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.