Andaluská kuřecí prsa s estragonem
Suroviny
- 700 g Kuřecí prsa
- 600 g Rýže dušená
- 150 ml Vývar drůbeží
- 100 ml Sherry brandy
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Šalotka
- 1 ks Citrony
- 4 polévková lžíce Estragon
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 0.17 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 739 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 7 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 103 g
- Cholesterol 113.7 mg
- Draslík 2084.4 mg
- Vláknina 6600.3 mg
- Vitamín A 6600.3 mg
- Vitamín B6 2.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z citronu ostrouháme kůru, dáme ji do mističky, přidáme lžíci citronové šťávy a odložíme. Dále oloupeme šalotky a nasekáme čerstvý estragon.
-
2
Řízky z kuřecích prsou opláchneme, osušíme osolíme, opepříme a ve velké pánvi s rozehřátým olivovým olejem je při vyšší teplotě opečeme 4 - 5 minut po každé straně. Opečené maso vyndáme na talíř, zmírníme oheň a na pánvi asi 5 minut restujeme celé šalotky, až změknou a zesklovatí.
-
3
Poté opět zvýšíme teplotu, k šalotkám na pánvi nalijeme horký drůbeží vývar, suché víno sherry a citronovou šťávu s kůrou. Omáčku povaříme za stálého míchání, aby se nepřipékala.
-
4
Do omáčky vložíme kuřecí maso a při mírné teplotě přikryté podusíme 4 - 5 minut. Následně maso i šalotky vyndáme, porce kuřete rozkrájíme napříč na silné plátky a společně se šalotkami je upravíme na nahřáté talíře. Do omáčky zamícháme zakysanou smetanu, estragon, půl lžičky soli a čtvrt lžičky pepře.
-
5
K masu se šalotkami přidáme dušenou rýži, porce přelijeme omáčkou a podáváme.