Anglické frikasé s citronem a vejci natvrdo
Suroviny
- 50 g Celer řapíkatý
- 125 ml Šlehačka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Worcester
- 0.5 kávová lžička Nové koření
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.3 kg Kuře
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 934 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 69 g
- Sodík 592 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 390.4 mg
- Draslík 791.5 mg
- Vláknina 6850.8 mg
- Vitamín A 6850.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté středně velké kuře vložíme do hrnce. Mrkev, řapíkatý celer, petržel, cibuli i stroužek česneku zbavíme slupek a přidáme k masu. Přilijeme 2 l vody, osolíme, přidáme mletý bílý a celý černý pepř, 5 kuliček nového koření, bobkový list. Vaříme asi 45 minut.
-
2
Maso vyjmeme, vykostíme a pokrájíme, řapíkatý celer nakrájíme na tenké plátky, mrkev i petržel na jemno nastrouháme. Vývar přecedíme. Ze 4 lžic másla a hladké mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme 800 ml vývaru, přidáme maso se zeleninou a asi 10 minut povaříme.
-
3
Zatímco se připravuje kuře, natvrdo uvaříme vejce, oloupeme je a nakrájíme podélně na čtvrtky. Dále rozpůlíme citron, z jedné půlky ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, druhou půlku nakrájíme na plátky, které přepůlíme a prolisujeme stroužek česneku.
-
4
Do hotového frikasé přidáme citronovou kůru i šťávu, česnek, mletý zázvor a worcester, vmícháme šlehačku a krátce prohřejeme.
-
5
Frikasé podáváme ozdobené čtvrtkami vařených vajec a půlměsíčky citronu.