Libanonská kuřecí prsa plněná ovocnou rýží
Suroviny
- 250 g Švestky sušené
- 300 g Rýže
- 700 g Kuřecí prsa
- 100 g Oříšky piniové
- 100 g Hrozinky
- 80 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Nové koření
- 1 špetka Hřebíček
- 1 špetka Skořice mletá
- 1.1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.69 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 184 g
- Sodík 411 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 112 mg
- Draslík 1270.8 mg
- Vláknina 11165.7 mg
- Vitamín A 11165.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0.5 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky zalijeme horkou vodou (500 ml) a necháme je hodinu máčet. Do hrnce nasypeme rýži, zalijeme ji zbylou vodou, osolíme, uvedeme do varu, vaříme 25 minut, poté ji scedíme a necháme vychladnout.
-
2
Mezitím smícháme lžíci rostlinného oleje s medem, citronovou šťávou a kari kořením. Dále ostrým nožem napříč rozřízneme čtyři omytá a osušená kuřecí prsa, ale nedokrojíme. Prsa zavřeme a z vnější strany je pomažeme medovou směsí a v zakryté míse je uložíme do chladničky.
-
3
Nasucho opražíme piniové oříšky, švestky vypeckujeme a s hrozinkami je nasekáme a nasypeme do větší misky. Přidáme vařenou rýži, polovinu piniových oříšků, 1/4 lžičky pepře a po špetce rozemletého nového koření, hřebíčku a skořice a vše dobře promícháme.
-
4
Kuřecí prsa rozložíme, na vále a rozdělíme na ně rýžovou směs.
-
5
Maso kolem náplně přeložíme, ovážeme potravinářským motouzem, nebo sepneme párátky a obalíme ve směsi hladké mouky, 1/2 lžičky soli a špetky pepře. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme zbývající olej a kuře na něm opečeme 4 - 5 minut na každé straně do zlatohněda.
-
6
Podáváme posypané druhou polovinou pražených piniových oříšků.