Louisianské kuře s rýží
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 1300 g Kuře
- 500 g Rýže
- 1000 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Cibule
- 2 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 20 ks Olivy
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1075 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 58 g
- Sodík 1432 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 243.8 mg
- Draslík 1098.3 mg
- Vláknina 6128.3 mg
- Vitamín A 6128.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Střední kuře dobře omyjeme, osušíme, částečně vykostíme a rozdělíme na 8 porcí. Z paprik a chilli papriček odstraníme stopky a semena, papriky nakrájíme na větší kusy, papričky nadrobno posekáme. V hrnci s vařící vodou spaříme na půl minuty rajčata, pak je oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostky. Velkou cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme.
-
2
Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej. Porce kuřete osolíme, lehce poprášíme cayenským pepřem a opepříme. Potom je opečeme po obou stranách po 5 minutách do zlatohněda a přendáme je na talíř. Ve výpeku pak 4 minuty restujeme papriky, hotové je vyndáme z pánve a odložíme. Pak na pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme papričky, rajčata, bílou dlouhozrnnou rýži, mletou papriku s 1,5 lžičky soli a za stálého míchání vše 2 minuty opékáme.
-
3
Směs na pánvi pak zalijeme horkým drůbežím vývarem, 10 minut při nižší teplotě povaříme, vložíme kuře s paprikami, přikryjeme a asi 20 minut dusíme do změknutí rýže.
-
4
Porce na talíři ozdobíme rozčtvrcenými vypeckovanými olivami a pokapeme tabascem.