Japonské kuřecí teriyaki
Suroviny
- 600 g Kuřecí prsa
- 600 g Rýže dušená
- 80 ml Voda pitná
- 1 ks Okurka salátová
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Sojová omáčka
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 0.26 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 7 g
- Sodík 188 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 828.4 mg
- Vláknina 6251 mg
- Vitamín A 6251 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a nahrubo posekáme česnek, rozkrájíme asi 2 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru a nadrtíme sezamová semena. Kuřecí prsa bez kůže krájíme na kostky o hraně cca 2 cm.
-
2
V míse promícháme nasekaný česnek i zázvor se sezamem, sojovou omáčkou, medem a lžící oleje. Do této marinády vložíme kuřecí maso a dobře promícháme, aby kostky kuřete byly směsí zcela obaleny. Mísu zakryjeme a dáme do chladničky na 2 hodiny marinovat.
-
3
Menší salátovou okurku dobře omyjeme a pokrájíme na tenké plátky, které rozložíme na jídelní talíře.
-
4
Ve velké pánvi rozehřejeme na vyšší teplotu olej, do kterého vsypeme kuřecí maso i s marinádou a 2 - 4 minuty za stálého míchání opékáme ze všech stran. Poté přilijeme 80 ml vařící vody a necháme při nižší teplotě 5 minut podusit. Mezitím očistíme a na tenké plátky nakrájíme jarní cibulku.
-
5
Hotové maso rozložíme na okurkové plátky, posypeme cibulkou a podáváme s dušenou rýží.