Marocké kuře s kuskusovou nádivkou
Suroviny
- 1500 g Kuře
- 75 g Mandle plátky
- 75 g Rozinky
- 250 g Kuskus
- 500 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Muškátový květ
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 2 ks Skořice celá
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 0.34 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 35 g
- Sodík 431 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 140.6 mg
- Draslík 528 mg
- Vláknina 15547.8 mg
- Vitamín A 15547.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě oloupané cibule pokrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce oleje na střední teplotu, vložíme cibuli a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme polovinu z každého uvedeného koření, mandle i rozinky, osolíme, opepříme a dvě minuty mícháme. Poté přidáme kuskus, 500 ml drůbežího vývaru, promícháme a na mírném ohni zvolna vaříme, dokud se všechna tekutina nevsákne do kuskusu.
-
2
Středně velké (cca 1,5 kg) kuře omyjeme, osušíme a naplníme dvěma třetinami kuskusové směsi. Kuře spíchneme jehlicemi, aby nádivka nevylézala ven a nepřipalovala se, poté vložíme do pekáče.
-
3
Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
-
4
V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na kterém do měkka opečeme 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zbylou polovinu koření a minutu mícháme. Přilijeme 125 ml drůbežího vývaru, osolíme, zamícháme a přelijeme směsí kuře na pekáči, následně ho potřeme medem.
-
5
Pekáč s kuřetem vložíme do předehřáté trouby a pečeme 90 až 105 minut do zlatova. Poté přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odležet.
-
6
Zbytek kuskusové nádivky ohřejeme, rozložíme na velkou servírovací mísu, navrch položíme naporcované kuře.