Ananasové muffiny
Suroviny
- 350 g Kompot ananasový
- 280 g Mouka polohrubá
- 150 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr krupice
- 100 g Ananas kandovaný
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 ks Pomeranč
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Jogurt bílý
- 3 polévková lžíce Ananasová šťáva
- 1 polévková lžíce Likér pomerančový
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 921 kcal
- Sacharidy 161 g
- Tuky 27 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 159 g
- Cholesterol 152.7 mg
- Draslík 208.9 mg
- Vláknina 7617 mg
- Vitamín A 7617 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pomeranč (pokud možno chemicky neošetřený) dobře omyjeme, osušíme, kůru jemně nastrouháme a pomeranč vymačkáme do sklenice. Ananas z kompotu scedíme, šťávu zachytíme a ananas následně pokrájíme na kostičky.
-
2
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry a směs promícháme. Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Poté přidáme 1 dl pomerančové šťávy, bílý jogurt, následně znovu vše vyšleháme. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs a nakonec ananas. Bílky šleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
-
3
Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků.
-
4
Připravíme polevu: v misce dohladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou ananasovou šťávou a likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, do středu vložíme kandovaný ananas a polevu necháme zatuhnout. Poté muffiny posypeme zlehka moučkovým cukrem a servírujeme.