Polenta s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Polenta
  • 30 g Tymián
  • 30 g Šalvěj
  • 50 g Bazalka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Zeleninový vývar
  • 0.35 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 219 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 680 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 8 mg
  • Draslík 142.9 mg
  • Vláknina 6197.5 mg
  • Vitamín A 6197.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oprané a osušené bylinky – tymián, šalvěj i bazalku posekáme nadrobno. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a do měkka je opečeme na rozehřátém másle. Nastrouháme Parmezán.

  • 2

    Ve větším širokém rendlíku přivedeme k varu zeleninový vývar. Když zažne vřít, vsypeme za stálého míchání polentu a vaříme 15 minut, až se kaše přestane lepit na stěny kastrolu. Nepřestáváme míchat, aby se nevytvořily žmolky a kaše se nepřipekla ke dnu. Přidáme nasekané bylinky, opečenou cibuli s česnekem, strouhaný Parmezán, osolíme a opeříme.

  • 3

    Mělkou misku o velikost 20 x 30 cm vymažeme olejem, lžící do ní přendáme polentu, povrch uhladíme a necháme přibližně 20 minut chladit.

  • 4

    Vystydlou polentu nakrájíme na čtverce a prudce grilujeme asi 5 minut po každé straně.

  • 5

    Pokud použijeme ke grilování plech, lehce jej potřeme olejem a rozpálíme, až začne stoupat kouř. Vložíme porce polenty a grilujeme z každé strany 3 minuty, až se okraje začnou trochu připékat.

Komentáře k receptu