Krémová polévka z čekankových puků
Suroviny
- 575 g Čekanka
- 150 g Anglická slanina
- 50 g Kopr
- 30 g Petržel - nať
- 750 ml Zeleninový vývar
- 200 ml Šlehačka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 22 g
- Sodík 513 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 31.5 mg
- Draslík 481.5 mg
- Vláknina 10496.2 mg
- Vitamín A 10496.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čekankové puky omyjeme pod tekoucí vodou a podélně je rozkrájíme na větší kusy. Při krájení odstraníme vnitřky puku a spodní konce listů. Omyjeme bylinky, necháme je okapat a nasekáme je nadrobno.
-
2
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, ze slaniny odkrojíme kůži i nadbytečný tuk a krájíme na malé kostičky.
-
3
Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme slaninu i cibuli a opékáme, až cibule zesklovatí. Nesmí však začít hnědnout.
-
4
Zaprášíme hladkou moukou a minutu mícháme. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájenou čekanku a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, poté přilijeme smetanu a povaříme dalších 5 minut.
-
5
Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, citrónovou šťávu a ještě mírně prohřejeme.