Vepřové špízy s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 750 g Vepřová kýta
- 50 g Arašídy
- 200 g Cibule
- 5 g Pasta Sambal Oelek
- 10 g Cukr třtinový
- 80 g Máslo čerstvé
- 4 g Pepř černý mletý
- 50 ml Mléko kokosové
- 400 ml Voda pitná
- 60 ml Omáčka sójová
- 10 ml Citronová šťáva
- 60 ml Omáčka sójová
- 80 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 3 ks Chilli paprička
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 588 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 49 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 99.8 mg
- Draslík 524.6 mg
- Vláknina 3171.7 mg
- Vitamín A 3171.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové maso osušíme, rozkrájíme na třícentimetrové proužky, vložíme do mísy a zalijeme kokosovým mlékem, smíchaným se sójovou omáčkou. Necháme 30 minut uležet.
-
2
Ve woku rozpálíme arašídový olej, osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Arašídové máslo rozpustíme, smícháme s teplou vodou, vlijeme na pánev a 6 minut povaříme na mírném ohni.
-
3
Maso napícháme na špejle a necháme asi 5 minut z každé strany opéct v předehřáté troubě.
-
4
Omáčku ve woku ochutíme citronovou šťávou, Sambal Oelekem, třtinovým cukrem, pepřem a sójovou omáčkou, poté ještě 4 minuty povaříme, omáčka by měla získat jemnou konzistenci. Opečené špízy rozložíme na talíře, přelijeme hotovou omáčkou, posypeme nasekanými arašídy a chilli papričkou.