Jehněčí kotlety s mátovou omáčkou a kuskusem
Suroviny
- 60 g Mandle
- 80 g Meruňky sušené
- 300 g Kuskus
- 600 g Jehněčí kotlety
- 200 g Okurka salátová
- 200 g Jogurt bílý
- 500 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Koriandr celý
- 2 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1.5 polévková lžíce Máta
- 0.5 polévková lžíce Máta
- 1.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 947 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 45 g
- Sodík 787 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 101.3 mg
- Draslík 1291.7 mg
- Vláknina 17784.3 mg
- Vitamín A 17784.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kotlety očistíme a zbavíme veškerého tuku. V hmoždíři rozdrtíme koriandr a kmín. Česnek rozsekáme nadrobno a smícháme s drceným kořením, solí, pepřem, olejem a citronovou šťávou. Kotlety přelijeme zálivkou tak, aby bylo maso namočené z obou stran. Poté necháme pod fólií maso marinovat.
-
2
Mezitím připravíme mátovou omáčku. Z loupané okurky vykrojíme semínka, okurku nahrubo nastrouháme a na sítu necháme okapat. V míse promícháme jogurt, utřený česnek, okapanou okurku a najemno nasekanou mátu.
-
3
Marinované kotlety grilujeme na předehřátém grilu. Po každé straně zhruba 7 minut.
-
4
V mezičase ve větší míse promícháme kuskus s drobně nakrájenými meruňkami, zalijeme vařícím vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 5 minut bobtnat. Poté přidáme mandle, které jsme spařili, oloupali a na suché pánvi lehce opekli, drobně nasekanou mátu a koriandr, citronovou šťávu a olej a promícháme.
-
5
Kotlety podáváme s kuskusem a mátovou omáčkou.