Lotyšský jahodový rosol
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 321 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 10 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 26 mg
- Draslík 71.5 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jahody dobře opereme pod tekoucí vodou, vložíme je do porcelánové mísy, rozmačkáme vařečkou, zasypeme cukrem a necháme půl hodiny stát, aby se z jahod uvolnila šťáva.
-
2
Jahody potom přecedíme, šťávu dáme stranou, do zbylé dřeně přidáme lžičku vanilkového cukru a zalijeme ji 500 ml vody. Vše přivedeme k varu a zahustíme Maizenou, rozmíchanou ve 100 ml vody. Potom přilijeme šťávu z jahod, promícháme, a když se směs začne vařit, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
-
3
Teplý rosol nalijeme do kompotových misek vypláchnutých studenou vodou a uložíme v chladu,
-
4
Vychlazený rosol podáváme ozdobený zakysanou smetanou