Lotyšský jahodový rosol

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Jahody
  • 200 g Cukr krupice
  • 600 ml Voda pitná
  • 200 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 321 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 26 mg
  • Draslík 71.5 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jahody dobře opereme pod tekoucí vodou, vložíme je do porcelánové mísy, rozmačkáme vařečkou, zasypeme cukrem a necháme půl hodiny stát, aby se z jahod uvolnila šťáva.

  • 2

    Jahody potom přecedíme, šťávu dáme stranou, do zbylé dřeně přidáme lžičku vanilkového cukru a zalijeme ji 500 ml vody. Vše přivedeme k varu a zahustíme Maizenou, rozmíchanou ve 100 ml vody. Potom přilijeme šťávu z jahod, promícháme, a když se směs začne vařit, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.

  • 3

    Teplý rosol nalijeme do kompotových misek vypláchnutých studenou vodou a uložíme v chladu,

  • 4

    Vychlazený rosol podáváme ozdobený zakysanou smetanou

Komentáře k receptu