Lahodné meruňkové knedlíky
Suroviny
- 20 kostka Cukr kostky
- 350 g Brambory
- 75 g Mouka polohrubá
- 70 g Mouka pšeničná hrubá
- 250 g Tvaroh konzumní
- 80 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 20 ks Meruňky
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Perník strouhaný
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 39 g
- Sodík 231 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 111.8 mg
- Draslík 1050.1 mg
- Vláknina 16713.5 mg
- Vitamín A 16713.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 373.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené zralé meruňky vypeckujeme. Brambory omyjeme, dáme do hrnce 5 dl vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme 20 minut, scedíme, teplé oloupeme a jemně nastrouháme. Do mísy k bramborům přisypeme polohrubou i hrubou mouku, přidáme vejce, sůl a pokrájejené změklé másle. Vše promícháme a dobře propracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál. Válečkem ho rozválíme na placku o síle 6 - 8 mm, rádýlkem těsto rozkrájíme na 20 čtverečků o rozměrech přibližně 7 x 7 cm. Na každý čtvereček položíme meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Okraje těsta k sobě pevně přitiskneme, musí být dobře uzavřené. V dlaních vytvarujeme kulaté knedlíky, které vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Knedlíky vaříme při nižší teplotě 5 - 6 minut. během vaření knedlíky promícháváme. Uvařené knedlíky vyplavou napovrch. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, položíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, hrudkovitým tvarohem, nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a servírujeme.