Knedlík na neděli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 9 ks Rohlíky bílé
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 4 l Voda pitná
  • 1.3 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 526 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 799 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 269.6 mg
  • Draslík 80 mg
  • Vláknina 8558.5 mg
  • Vitamín A 8558.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čtyři rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do misky, zalijeme vlažným mlékem a necháme dobře rozmočit, poté je rozmačkáme vidličkou na kaši. Pět dalších rohlíků pokrájíme na kostičky a odložíme do druhé misky.

  • 2

    Ve větší míse utřeme máslo se solí do pěny. Poté přidáme žloutky, rozmočené rohlíky a vše dobře propracujeme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly, každý poprášíme moukou a utvoříme dva podlouhlé knedlíky.

  • 3

    Ve větším oválném hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Čistý bavlněný ubrousek namočíme do studené vody a vyždímáme. Opatrně do něj vložíme knedlík, zabalíme a oba konce svážeme delším provázkem. Provázky přichytíme k uchům hrnce, knedlík vnoříme do vroucí vody a zmírníme teplotu. Tím, že jsme přichytili ubrousek s knedlíkem k hrnci, nemá knedlík možnost padat ke dnu. Knedlík vaříme při mírné teplotě 1 hodinu. Takto uvaříme i druhou šišku knedlíku.

  • 4

    Uvařený knedlík potřeme plátkem másla, nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu