Vemínko jako řízek
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí vemeno
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Petržel kudrnka
- 4 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 0.01 kg Kopr
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.13 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 846 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 44 g
- Sodík 898 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 782.7 mg
- Draslík 593.6 mg
- Vláknina 15389.6 mg
- Vitamín A 15389.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek.
-
2
Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné.
-
3
Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany.
-
4
Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku.
-
5
Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky.
-
6
Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu.